Как мислите, колко са обектите в природата, които имат

...
  Как мислите, колко са обектите в природата, които имат
Коментари Харесай

Защо яйцето има такава форма

 

Как мислите, какъв брой са обектите в природата, които имат яйцевидна форма? Всъщност, много малко и един от тях е самото яйце. Говорим за птичи яйца, тъй като яйцата примерно  на костенурките на практика са кръгли.

Интересното е, че яйцата на множеството птици, които снасят в гнезда, са в елипсовидна форма. А доста птици, гнездящи на земята, имат кръгли яйца. Разбира се, има изключения.

Това е елементарно обяснимо от позиция на способността за акомодация на живите организми към изискванията на околната среда.  Работата е там, че, в случай че птиците, които гнездят по клоните на дърветата, снасяха кръгли яйца, те по-лесно щяха да се изтъркулват от гнездото. А яйцата с елипсовидна форма постоянно се озовават в дъното на гнездото, даже и в случай че нещо ги тласне към ръба. Освен това, те по-лесно застават едно до друго, като по този начин поддържат непрекъсната температура.

И още нещо – елипсовидните яйца по-лесно минават през яйцепровода и не нараняват носачките. Ето по какъв начин природата се грижи за своите рожби.

Източник: webmiastoto.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР